05.12.2023.
Novosti

Zbog štete nanesene društvu FDS d.d. Sarajevo Komisija nadležnom tužilaštvu dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu

Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv pravnih i fizičkih lica iz BiH i Austrije zbog postojanja osnova sumnje u činjenje krivičnih djela: nesavjesno privredno poslovanje, zaključenje štetnog ugovora i zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Na osnovu obavljenog nadzora je utvrđeno postojanje osnova sumnje da su određene fizičke i pravne osobe, u periodu od 2016. do 2023. godine, pripremali i realizirali aktivnosti tako što su koristili svoj položaj, propuštali poduzeti dužne radnje i ovlasti, poduzimali nezakonite aktivnosti, koristeći pritom privredni subjekt koji je pod njihovim preovlađujućim uticajem i kontrolom, a sve s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi sebi i drugome, odnosno nanoseći štete privrednom subjektu FDS d.d. Sarajevo (Badeco Adria d.d. Sarajevo).  

Imovinu i novčana sredstva pomentuog društva osumnjičena lica su kasnije koristila za pokrivanje obaveza povezanih pravnih i fizičkih osoba, zaključujući sporne pravne poslove velikih novčanih vrijednosti u kojima se društvo pojavljivalo kao garant tih pravnih poslova, a sve na osnovu spornih odluka upravljačkih struktura koje su bile na štetu društva a u korist povezanih osoba. Navedenim aktivnostima je pored ostalog omogućeno da se sredstvima FDS d.d. Sarajevo steknu dionice društva kroz različite postupke.  

S tim u vezi, Komisija je nadležnom tužilaštvu dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv pravnih lica iz Austrije i BiH, te fizičkih lica inicijala A.W. iz Beča, Austrija, E.M. iz Sarajeva, M.P.S. iz Beča, Austrija i M.P. iz Beča, Austrija, zbog postojanja osnova sumnje u vršenje različitih krivičnih djela iz Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, među kojima su krivična djela iz člana 242. (Nesavjesno privredno poslovanje) u vezi sa članom 32., 36. i 258. Zakona o privrednim društvima, člana 252. KZFBiH, te krivično djelo iz člana 383. KZFBiH (Zloupotreba položaja i ovlaštenja) u vezi sa članom 32., 36. i 258. ZPD.  

Nakon što je početkom godine dostavila određen broj izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv brojnih pravnih i fizičkih lica u vezi s prometom dionicama društava Unioninvestplastika d.d. Sarajevo i ŽGP d.d. Sarajevo, Komisija je i u ovom predmetu pokazala volju da stane ukraj svim oblicima kriminala na tržištu kapitala u Federaciji Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim opredjeljenjem da svim učesnicima u tržištu koji se drže slova zakona omogući nesmetano poslovanje s vrijednosnim papirima, te na taj način, kao vrhovni regulator ovog segmenta ekonomije, vrati povjerenje investitora i javnosti u njegove institucije i tržište u cjelini. Komisija će i u narednom periodu ulagati napore na prevenciji nezakonitih oblika djelovanja na tržištu kapitala i o tome redovno izvještavati javnost i medije.