29.12.2023.
Novosti

Komisija odobrila zahtjev za osnivanje novog društva za upravljanje fondovima

Na svojoj 112. sjednici održanoj 28.12.2023. godine Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine donijela je rješenje kojim je odobrila osnivanje UniCredit Invest BH društva za upravljanje fondovima d.o.o. Mostar.

Pojava sasvim novog učesnika na tržištu kapitala u Federaciji BiH pokazatelj je da je tržište na putu ka svom oporavku, ali je i dokaz da su urodile plodom inicijative i napori koje je Komisija, kao vrhovni regulator, uložila na uspostavi vladavine zakona i vraćanju povjerenja investitora.  Osnivači novog društva za upravljanje, prvog takvog od 2012. godine kada je izdata posljednja dozvola društvu ove djelatnosti, dokazali su da vjeruju institucijama tržišta vrijednosnih papira i žele doprinijeti njegovom razvoju.

Komisija će i u 2024. godini nastaviti raditi na unapređenju stanja na tržištu kapitala, uslova za investiranje, a posebno na edukaciji učesnika na tržištu vrijednosnih papira, kao i šire javnosti, kako bi svi građani, privatni i institucionalni investitori mogli s punim povjerenjem ulagati svoja slobodna sredstva, na taj način jačajući ekonomiju naše zemlje.