04.03.2024.
Novosti

Uspostavljena saradnja između Pravnog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine

Inicijativa za uspostavu saradnje između Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnika akademske zajednice danas je formalizirana potpisivanjem Sporazuma između ove institucije i Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Uspostavljena saradnja između Pravnog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine

Sporazumom se definiraju aktivnosti na području naučno-istraživačke, stručne i obrazovne djelatnosti u zajedničkom interesu razvijanja šire saradnje, posebno u oblasti razvoja tržišta kapitala, a sve zasnovano na principu uzajamnog dogovaranja i razumijevanja.

U ime Pravnog fakulteta sporazum je potpisala dekanica prof. dr. Zinka Grbo, a u ime Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine, predsjednik Komisije Adnan Zukić. Tom prilikom gospodin Zukić je istakao da ovaj čin predstavlja realizaciju strateških aktivnosti Komisije na unapređenju njenog rada na predlaganju normativnih rješenja kreiranih u skladu sa najvišim standardima struke, intenziviranju naučno-obrazovnog djelovanja regulatora, s ciljem edukacije učesnika na tržištu i šire javnosti o funkcionisanju tržišta kapitala u Federaciji Bosne i Hercegovine i općenito. Dekanica prof. dr. Zinka Grbo je kazala da je Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu strateški opredijeljen na saradnju sa društvenom i poslovnom zajednicom s ciljem realizacije zajedničkih projekata i afirmacije znanja.

Potpisivanjem Sporazuma uspostavljena je formalna osnova za jačanje saradnje regulatora i jedne od najznačajnijih članica Univerziteta u Sarajevu, koja bi u narednom periodu trebala polučiti značajne efekte kako u smislu unapređenja uslova na tržištu vrijednosnih papira, tako i u pogledu pružanja prilike studentima i osoblju Pravnog fakulteta da steknu uvid u praktičnu primjenu propisa kojima se uređuju poslovi s vrijednosnim papirima, čime će se jačati vladavina prava na tržištu Federacije Bosne i Hercegovine.